Przepis na babkę na jogurcie naturalnym 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- masło i mąka do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
2. W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka, jogurt naturalny, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
3. Powoli wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Formę do babki wysmaruj masłem, a następnie posyp mąką, aby uniknąć przywierania babki. Wlej do niej przygotowane ciasto.
5. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy babka nabierze złotobrązowego koloru i będzie sucha w środku (sprawdź suchym patyczkiem).
6. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij ją z formy i podawaj pokrojoną na kawałki.
Smacznego!