Przepis na chleb na jogurcie naturalnym bez drożdży 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 350ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj jogurt i ocet, następnie wymieszaj wszystkie składniki aż powstanie jednolite ciasto.
3. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu, delikatnie wyrób ciasto, formując je w kształt bochenka.
6. Przełóż bochenek do natłuszczonej formy do pieczenia chleba i pozostaw go na około 30 minut, aby jeszcze trochę podrosło.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
8. Po upływie 30 minut wstaw bochenek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru i będzie wydawał głuchy dźwięk, gdy go stukniesz.
9. Po wyjęciu chleba z piekarnika, odstaw go na kratkę do całkowitego ostudzenia.