Przepis na babkę oleju 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W dużej misce, za pomocą miksera, ubij masło razem z cukrem na kremową konsystencję.
2. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując, aż składniki się połączą.
3. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Jeśli chcesz uzyskać babkę czekoladową, odłóż część ciasta do osobnej miski i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj.
5. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Wlej ciasto zwykłe do formy.
6. Następnie wlej ciasto czekoladowe na ciasto zwykłe, próbując utworzyć efekt marmurkowy.
7. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie sucha wewnątrz (sprawdź patyczkiem).
8. Wyjmij babkę z piekarnika i ostudź w formie przez kilka minut, a następnie przekładaj na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę bez oleju
babkę na oleju
babkę budyniową na oleju
babkę gotowaną na oleju
babkę dwukolorową na oleju