Przepis na babkę piaskowa puszysta 📖

Składniki:
- 250g margaryny lub masła
- 250g cukru
- 4 jaja
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- 150ml mleka

Przygotowanie:
1. Margarynę lub masło roztopić i ostudzić.
2. Jaja oddzielić na żółtka i białka.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
5. Do masy z żółtek dodać przestudzoną margarynę lub masło i dokładnie wymieszać.
6. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć składniki.
7. Następnie dodać startą skórkę cytrynową (jeśli używamy) oraz mleko i ponownie wymieszać.
8. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość.
9. Foremkę na babkę wysmarować margaryną lub masłem, posypać mąką i wlać ciasto.
10. Babkę piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
11. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, ostudzić w foremce, a następnie wyjąć z formy i podać na talerzu.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę puszystą
wilgotną i puszystą babkę
babkę gotowana puszysta
babkę cytrynową piaskową
babkę piaskową z kakao