Przepis na babkę piaskową z kakao 📖

Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 150ml mleka
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Masło oraz cukier umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę.
2. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao do osobnej miski. Następnie dodaj je do masy jajecznej, stopniowo mieszając.
4. Dodaj mleko i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Formę do babki (o pojemności około 2 litrów) natłuść masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przyklejało się do formy podczas pieczenia.
6. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i delikatnie potrząsaj formą, aby się wyrównało.
7. Umieść formę w nagrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek włożony do środka będzie czysty.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
9. Przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową piaskową
babkę piaskowa puszysta
babkę wielkanocną piaskową
wilgotną babkę piaskową
babkę piaskową z majonezem