Przepis na babkę swojskie jedzonko 📖
Przepis na babkę (4 porcje):Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ kostki masła (ok. 150 g), roztopione
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ szklanki mleka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka rodzynków
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
2. Dodaj roztopione masło, jajka, mleko i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
4. Formę do babki natłuść masłem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywierało.
5. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
6. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 °C i piecz przez około 60 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gdy babka będzie już wystudzona, delikatnie ją wyjmij z formy.
9. Możesz ją podać posypaną cukrem pudrem lub udekorować lukrem, według własnego gustu.
Smacznego!