Przepis na babkę trzykolorowa 📖
Składniki:- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- kilka kropli barwnika spożywczego (żółtego i zielonego)
Wykonanie:
1. Masło rozpuścić i ostudzić.
2. W misce ubić jaja razem z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
3. Do miski dodać przestudzone masło i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
4. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki na gładką masę.
5. Przygotować trzy osobne naczynia. Do jednego wsypać kakao, do drugiego dodać mleko, a do trzeciego dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego.
6. Do masy w misce dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą, czekoladową masę.
7. Do drugiego naczynia z mlekiem dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Dokładnie wymieszać.
8. Białą masę podzielić na trzy części. Do jednej części dodać żółtą masę, a do drugiej – zieloną.
9. Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
10. Na przemian wkładać do formy warstwy jasnej, czekoladowej i zielonej masy. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być jasna masa.
11. Babkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż będzie sucha w środku.
12. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i można podawać.