Przepis na babkę w podłużnej formie 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, migdały)
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki.
2. Masło rozpuść w rondelku i po ostudzeniu dodaj do miski z mąką.
3. Do miski dodaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj dokładnie, najlepiej za pomocą miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Bakalie (rodzynki, śliwki, migdały) posiekaj lub umieść w misce i delikatnie obtocz w mące. Dodaj je do ciasta i wymieszaj.
5. Foremkę wypełnij ciastem, równomiernie rozprowadzając je po całej długości formy.
6. Babkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy w środku ciasta nie znajduje się surowa masa. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, babka jest gotowa.
7. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij z foremki i podawaj.
Smacznego!