Przepis na babkę cytrynową wilgotną 📖

Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 200g cukru
- 4 jajka
- Skórka z 2 cytryn
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml śmietany kremówki
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Instrukcje:
1. W misie miksera umieść masło i cukier. Mieszaj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą i będą gładkie.
2. Dodaj jedno jajko na raz, energicznie mieszając po każdym dodaniu.
3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryn. Całość dokładnie wymieszaj na niskich obrotach, aby składniki się połączyły.
4. Wlej śmietanę i sok z cytryny. Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż cała masa będzie jednolita.
5. Formę do babki (ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
6. Masę przelej do formy i wyrównaj wierzch.
7. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
8. Sprawdź, czy babka jest gotowa, wbijając w nią patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, można wyciągnąć babkę z piekarnika.
9. Po upieczeniu babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
10. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Babka cytrynowa urośnie i będzie miała wilgotną, puszystą konsystencję o cytrynowym smaku. Można ją podać na ciepło lub zimno, samą lub posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę cytrynową
babkę wilgotną
wilgotną babkę
babkę cytrynową
wilgotną babkę z kakaem