Przepis na babkę z kisielem 📖

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 250 ml mleka

Przygotowanie:
1. Masło i cukier ucieramy w misce, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Po jednym dodajemy jajka, dokładnie mieszając każde z nich.
3. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko razem.
4. Podzielamy masę na dwie równe części.
5. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, a do drugiej wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
6. W żaroodpornym naczyniu wykładamy na przemian warstwy ciasta - najpierw jedna warstwa jasnego, potem ciemnego, kolejno każdą warstwę wyrównujemy.
7. Naczynie z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.
8. Gdy babka jest już gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
9. Przed podaniem babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Podobne przepisy

andrut z kisielem
szarlotkę kisielem
jabłecznik z kisielem
ciasto z rabarbarem i kisielem
jabłecznik z pianką i kisielem