Przepis na babke z olejem i kakao 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki kakao
- 4 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jaja i dodaj olej, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko razem.
3. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając całość drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż uzyskasz jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej i oprószonej mąką formy babkowej.
5. Piecz babkę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy wbity do środka patyczek będzie suchy.
6. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij ostrożnie z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy

babke z kakao i olejem
babkę z kakao
babkę piaskową z kakao
wilgotna babke z kakao
babkę ucieraną z kakao