Przepis na babkę ucieraną z kakao 📖

Oto przepis na babkę ucieraną z kakao:

Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 250g cukru
- 4 jaja
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:
1. W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj po jednym jaju, ciągle ubijając, aż składniki się połączą.
3. W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy z jajek i masła, naprzemiennie z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj zbyt długo.
5. Mieszankę wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
7. Upewnij się, czy babka jest gotowa, wkłuwając w nią patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, możesz wyjąć babkę z piekarnika, w przeciwnym razie kontynuuj pieczenie przez kilka minut.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na chwilę, aby wystygła. Następnie możesz ją wyjąć z formy.
9. Jeśli chcesz, posyp ją cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę ucieraną
babkę ucieraną z olejem
babkę ucierana cytrynowa
babkę ucieraną wielkanocną
babkę ucieraną z rodzynkami