Przepis na babkę z owocami 📖
Składniki:- 250g masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 szklanki owoców (np. jagody, maliny, truskawki)
Wykonanie:
1. Masło należy rozpuścić i ostudzić.
2. W osobnej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. W innej misce trzeba roztrzepać jajka, a następnie dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Całość należy dokładnie wymieszać.
4. Do miski z jajkami i cukrem należy dodawać stopniowo mąkę i mleko, na przemian, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Następnie do ciasta dodać przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
6. Formę do babki należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
7. Około ¾ ciasta wylać do formy, a na wierzch rozłożyć owoce.
8. Pozostałe ciasto należy wylać na owoce.
9. Babkę trzeba piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 1 godzinę, lub do momentu, gdy będzie dobrze wypieczona (sprawdzamy patyczkiem).
10. Po upieczeniu babkę należy ostudzić, a następnie wyjąć z formy i podawać w częściach.
Smacznego!