Przepis na babkę jogurtową z owocami 📖

Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione owoce (np. truskawki, maliny, jagody)

Przygotowanie:
1. W jednej misce roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
2. W drugiej misce wymieszaj jogurt z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
3. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia do miski z mieszanką jogurtową. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
4. Następnie dodaj niemal wszystkie owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej.
6. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców, delikatnie je wciskając w ciasto.
7. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz babkę przez około 45-50 minut.
8. Po tym czasie sprawdź, czy jest gotowa - wsadź do ciasta patyczek i jeśli wyjdzie suchy, to znak, że babka jest upieczona.
9. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilkanaście minut.
10. Gdy babka całkowicie ostygnie, można ją podać na talerzu i pokroić na kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę jogurtową
babkę jogurtową z budyniem
babkę jogurtową z brzoskwiniami
babkę z owocami
zupę jogurtową