Przepis na bagietki 📖

Oto przepis na domowe bagietki:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 10g soli
- 300ml letniej wody
- mąka do podsypywania

Instrukcje:
1. Rozdrobnij drożdże w misce i dodaj letnią wodę. Zamieszaj.
2. Dodaj mąkę i sól. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Przełóż ciasto na stolnicę podsylaną mąką i wyrabiaj przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne .
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto podrośnie, odstaw je na stolnicę i delikatnie wygnieć, by wydobyć powietrze.
6. Następnie podziel ciasto na kilka mniejszych kawałków i formuj z nich bagietki. Możesz pokroić też na mniejsze bułeczki.
7. Przełóż bagietki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10-15 minut na drugie wyrośnięcie.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
9. Przed włożeniem bagietek do piekarnika, wierzch każdej z nich możesz lekko przekroić ostrym nożem wzdłuż.
10. Piecz bagietki przez około 15-20 minut, aż staną się złote i chrupiące.
11. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Twoje domowe bagietki są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

bułki bagietki
grzanki z bagietki
zapiekankę z bagietki
francuskie bagietki
kanapki na impreze z bagietki