Przepis na francuskie bagietki 📖

Przepis na francuskie bagietki:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 350 ml ciepłej wody

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż zaczną się pienić.
3. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i zacznij mieszać składniki drewnianą łyżką aż utworzy się jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na blat, odpowiednio oprószony mąką, i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto w dużym naczyniu, żeby mogło podwoić swoją objętość. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
6. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220°C.
7. Przekładaj ciasto na blat posypany mąką i delikatnie ugniataj, żeby wydobyć z niego powietrze. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i uformuj z nich bagietki.
8. Ułóż bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i porządnie je poprzykręcaj. Pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
9. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bagietki przez około 15-20 minut, aż staną się złocisto-brązowe.
10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

bagietki
zapiekankę z bagietki
bułki bagietki
grzanki z bagietki
kanapki na impreze z bagietki