Przepis na bardzo dobry tatar 📖
Oto przepis na tradycyjny i smaczny tatar:Składniki:
- 500 g świeżego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki kaparów
- 3-4 ogórki kiszone
- 2-3 łyżki musztardy
- 2 żółtka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- kilka plasterków chleba tostowego lub bagietki
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na bardzo małe kawałki lub drobno posiekaj nożem.
2. Cebulę również drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
3. Kapary, ogórki kiszone również drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
4. Dodaj musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz do smaku.
5. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Na koniec dodaj żółtka, które dodadzą dodatkowej kremowości do tataru.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem.
8. Przygotuj chleb tostowy lub bagietkę, które możesz podać z tatarem.
9. Podawaj tatar na talerzach lub w miseczkach, ozdobiony ćwiartkami pokrojonego ogórka kiszonego lub kaparami.
10. Gotowy tatar można podawać z pieczywem, np. tostami lub bagietką.
Smacznego!