Przepis na sernik bardzo puszysty 📖

Składniki:
- 500g sera z wiaderka o konsystencji twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g masła, rozpuszczonego
- 100g mąki pszennej
- 200ml śmietany kremówki

1. Zamieszaj ser i cukier w misce, aż masa będzie gładka.
2. Rozbij jajka do oddzielnej miski i ubij je lekko widelcem. Dodaj do masy serowej.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko razem.
4. Stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
5. Następnie wlej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Przełóż masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch sernika nabierze złotego koloru.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostudzenia.
9. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z formy i przenieś na półmisek.
10. Przed podaniem można polać sernik sosem owocowym lub posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bardzo dobry sernik
sernik puszysty
sernik z wiaderka puszysty
puszysty sernik na zimno
puszysty sernik królewski