Przepis na beza włoska 📖
Przepis na bezę włoską:Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Szczypta soli
Instrukcje:
1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 120°C.
2. W misce umieść białka i sól, a następnie ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Można również użyć ręcznego trzepaczki, ale to zajmie więcej czasu.
3. Dodaj połowę cukru i kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
4. W drugiej misce wymieszaj resztę cukru z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
5. Wlej mieszankę cukrową powoli do ubitych białek, ciągle miksując na niskich obrotach.
6. Podwyższ prędkość miksera i ubijaj masę przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie gęsta i elastyczna.
7. Przygotuj blachę do pieczenia przez pokrycie jej papierem do pieczenia.
8. Za pomocą łyżki nakładaj małe porcje masy na przygotowaną blachę, tworząc małe bezki.
9. Włóż blachę do piekarnika i piecz bezki przez około 1,5 - 2 godziny, aż będą chrupiące i lekko złociste.
10. Kiedy bezki będą gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw je w środku do wystudzenia.
11. Gotowe bezki można podać samodzielnie lub użyć ich jako dekoracji do innych deserów, jak lody, owoce czy kremy.
Smacznego!