Przepis na beza włoska 📖

Przepis na bezę włoską:

Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Szczypta soli

Instrukcje:
1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 120°C.
2. W misce umieść białka i sól, a następnie ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Można również użyć ręcznego trzepaczki, ale to zajmie więcej czasu.
3. Dodaj połowę cukru i kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
4. W drugiej misce wymieszaj resztę cukru z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
5. Wlej mieszankę cukrową powoli do ubitych białek, ciągle miksując na niskich obrotach.
6. Podwyższ prędkość miksera i ubijaj masę przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie gęsta i elastyczna.
7. Przygotuj blachę do pieczenia przez pokrycie jej papierem do pieczenia.
8. Za pomocą łyżki nakładaj małe porcje masy na przygotowaną blachę, tworząc małe bezki.
9. Włóż blachę do piekarnika i piecz bezki przez około 1,5 - 2 godziny, aż będą chrupiące i lekko złociste.
10. Kiedy bezki będą gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw je w środku do wystudzenia.
11. Gotowe bezki można podać samodzielnie lub użyć ich jako dekoracji do innych deserów, jak lody, owoce czy kremy.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaroniki beza włoska
wloska
pizzę włoską
sałatkę włoską
włoską focaccia