Przepis na makaroniki beza włoska 📖
Składniki:- 200g cukru pudru
- 125g migdałowej mąki
- 2 białka jajek
- 50g cukru
- kilka kropli barwnika spożywczego (według preferencji)
Przygotowanie:
1. Przygotuj papier do pieczenia i nagrzej piekarnik do 150°C.
2. W misce wymieszaj cukier puder i migdałową mąkę.
3. Oddziel białka jajek od żółtek i umieść w osobnej misce.
4. Dodaj cukier do białek i ubijaj mikserem na sztywną pianę.
5. Delikatnie wmieszaj składniki suche w białka pianą, używając szpatułki. Staraj się nie mieszać zbyt energicznie, aby nie stracić puszystości piany.
6. Jeśli chcesz nadać koloru makaronikom, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego do masy.
7. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie kawałki na papier do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy około 2-3 cm.
8. Pozostaw makaroniki na papierze do pieczenia przez około 30-40 minut, aby lekko strzepły. W ten sposób utworzą się krostki na wierzchu.
9. Wstaw papier do pieczenia z makaronikami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Makaroniki powinny być lekko zrumienione, ale nie brązowe.
10. Po upieczeniu wyjmij makaroniki z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
11. Gdy makaroniki ostygną, możesz przygotować dowolny nadziewek, takich jak kremy, dżemy, czekolada lub masło orzechowe, i delikatnie nakładać na jedną połówkę makaronika, a następnie złączyć z drugą połówką.
12. Przed podaniem można przechowywać makaroniki w lodówce przez kilka godzin lub przez noc, aby nadzienie ładnie się połączyło i makaroniki się zmiękły. A potem możesz cieszyć się pysznymi, kolorowymi makaronikami beza włoska!