Przepis na włoską focaccia 📖

Składniki:
- 500 g mąki type 00
- 320 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- rozmaryn do posypania
- sól gruboziarnista do posypania

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże wodą do miski z mąką.
4. Zacznij zagniatać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w haki do ciasta. Dodaj oliwę z oliwek i kontynuuj zagniatanie, aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto. Może to zająć około 10 minut.
5. Przenieś ciasto do miski natłuszczonej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto podrośnie, rozgrzej piekarnik do 220°C.
7. Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie uformuj je w prostokąt, o grubości około 2 cm.
8. Przełóż focaccię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Włóż palce w ciasto na całej powierzchni, tworząc wgłębienia.
10. Skrop focaccię oliwą z oliwek, posyp solą gruboziarnistą i posyp rozmarynem.
11. Odstaw na 10-15 minut, aby ciasto się jeszcze trochę wyrobiło.
12. Wstaw focaccię do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie złocista na wierzchu.
13. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i delikatnie pokrój na kawałki.
14. Focaccia smakuje najlepiej, gdy jest świeża i ciepła, możesz ją podać jako przystawkę, dodatek do dań głównych lub samodzielne danie. Smacznego!

Podobne przepisy

focaccia
focaccia z kurczakiem
focaccia bez glutenu
ciasto focaccia
cienka focaccia