Przepis na bezę do malinowej chmurki 📖
Składniki:- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g malin
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty do dekoracji
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce ubij białka na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i gładka.
3. Dodaj ocet balsamiczny, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj masę, aby składniki się połączyły.
4. Przełóż masę do woreczka cukierniczego i wyciśnij na blaszkę porcje bez.
5. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut, aż z zewnątrz będzie chrupiąca, a w środku miękka.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w nim, aż będzie całkowicie wystudzona.
7. W międzyczasie przygotuj malinową chmurkę. Zblenduj maliny na gładką masę, a następnie odcedź przez sitko, aby pozbyć się pestek.
8. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
9. Partiami dodawaj malinową masę do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając, aby utworzyć jednolitą konsystencję.
10. Gdy bezę będzie wystudzona, delikatnie przełóż ją na półmiski lub talerze.
11. Nakładaj na bezę malinową chmurkę.
12. Dekoruj podane porcje bezę listkami mięty.
13. Bezę do malinowej chmurki podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!