Przepis na bezę francuską 📖

Składniki:
- 4 białka jajek
- 250g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
2. W misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder do ubitych białek, ciągle ubijając, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
4. Wprowadź ocet do masy i delikatnie wymieszaj.
5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.
6. Wyciśnij na przygotowaną blachę małe placuszki o okrągłym kształcie lub innych dowolnych kształtach.
7. Włóż blachę do piekarnika i piecz bezę przez około 1,5 godziny, aż będą lekko złociste.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w nim, aż ostygnie.
9. Ostrożnie wyjmij bezę z blachy i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę francuską
sałatka francuska
tartę francuska
tarta francuska
chałkę francuską