Przepis na sałatkę francuską 📖
Składniki:- sałata lodowa
- pomidory koktajlowe
- ogórek
- czerwona cebula
- jajka
- oliwki czarne
- tuńczyk w sosie własnym
- ser żółty (np. ementaler)
- skórki od pieczywa
Sposób przygotowania:
1. Oczyść sałatę i umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w drobne kawałki.
2. Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
3. Obierz ogórka ze skórki i pokrój go w cienkie plastry.
4. Pokrój czerwoną cebulę na bardzo cienkie plasterki.
5. Ugotuj jaja na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
6. Oliwki odsącz, a następnie przekrój je na połówki.
7. Ser żółty pokrój w kostkę.
8. Wyjmij tuńczyka z puszki i odcedź z nadmiaru sosu.
9. Skórki od pieczywa pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złocisty kolor.
10. Wszystkie składniki umieść w dużej salaterce, a następnie delikatnie wymieszaj.
11. Skrop sałatkę sosem (np. winegret) według własnego uznania.
12. Sałatkę francuską podawaj na przyjęciach lub jako samodzielne danie.
Smacznego!