Przepis na sałatkę francuską 📖

Składniki:
- sałata lodowa
- pomidory koktajlowe
- ogórek
- czerwona cebula
- jajka
- oliwki czarne
- tuńczyk w sosie własnym
- ser żółty (np. ementaler)
- skórki od pieczywa

Sposób przygotowania:
1. Oczyść sałatę i umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz ją za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w drobne kawałki.
2. Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
3. Obierz ogórka ze skórki i pokrój go w cienkie plastry.
4. Pokrój czerwoną cebulę na bardzo cienkie plasterki.
5. Ugotuj jaja na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
6. Oliwki odsącz, a następnie przekrój je na połówki.
7. Ser żółty pokrój w kostkę.
8. Wyjmij tuńczyka z puszki i odcedź z nadmiaru sosu.
9. Skórki od pieczywa pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złocisty kolor.
10. Wszystkie składniki umieść w dużej salaterce, a następnie delikatnie wymieszaj.
11. Skrop sałatkę sosem (np. winegret) według własnego uznania.
12. Sałatkę francuską podawaj na przyjęciach lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

tarta francuska
bezę francuską
sałatka francuska
tartę francuska
zapiekanke francuska