Przepis na bezy jak się robi 📖
Oto przepis na bezy:Składniki:
- 4 białka
- 225g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że miska i naczynie, w którym będziesz ubijać białka, są czyste i wolne od tłuszczu.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Oddziel białka od żółtek i wlej je do miski.
4. Ubijaj białka na średnich obrotach miksera, aż staną się puszyste i zaczną tworzyć miękkie, białe grzbiety.
5. Następnie stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę naraz, gdy mikser wciąż działa. Kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
6. Kiedy masa będzie gęsta i błyszcząca, dodaj ocet winny lub sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie sztywna i tworzyć będzie szczyty, które utrzymują swoją formę.
7. Przygotuj woreczek cukierniczy lub szprycę z końcówką do dekoracji.
8. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wyciskaj małe porcje masy bezy, tworząc okręgi o równych rozmiarach.
9. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć spadku temperatury.
10. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezy w nim, aż całkowicie ostygną.
11. Gotowe bezy można podawać samodzielnie lub użyć jako dekoracji do ciast, lodów, czy innych deserów.
Smacznego!