Przepis na bezy jak się robi 📖

Oto przepis na bezy:

Składniki:
- 4 białka
- 225g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że miska i naczynie, w którym będziesz ubijać białka, są czyste i wolne od tłuszczu.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Oddziel białka od żółtek i wlej je do miski.
4. Ubijaj białka na średnich obrotach miksera, aż staną się puszyste i zaczną tworzyć miękkie, białe grzbiety.
5. Następnie stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę naraz, gdy mikser wciąż działa. Kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
6. Kiedy masa będzie gęsta i błyszcząca, dodaj ocet winny lub sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie sztywna i tworzyć będzie szczyty, które utrzymują swoją formę.
7. Przygotuj woreczek cukierniczy lub szprycę z końcówką do dekoracji.
8. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wyciskaj małe porcje masy bezy, tworząc okręgi o równych rozmiarach.
9. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć spadku temperatury.
10. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezy w nim, aż całkowicie ostygną.
11. Gotowe bezy można podawać samodzielnie lub użyć jako dekoracji do ciast, lodów, czy innych deserów.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki jak się robi
jak się robi faworki
gulasz jak się robi
jak się robi herbatę
jak się robi jajecznicę