Przepis na gołąbki jak się robi 📖
Przepis na gołąbki:Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego mix)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- Kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotuj kapustę. Wytnij z niej głąb tak, aby móc wyjąć liście. Wrzuć główkę kapusty do garnka z wrzątkiem na kilka minut, aż liście zmiękną. Wyjmij je delikatnie i odłóż na bok.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
3. Wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, jajka, koncentrat pomidorowy, ryż, cukier, sól, pieprz i paprykę.
4. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i zawiń w formę gołąbka. Możesz zabezpieczyć je wykałaczkami.
5. Na dno dużego garnka wlej bulion warzywny lub mięsny. Delikatnie ułóż gołąbki w garnku.
6. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż gołąbki będą miękkie i soczyste.
7. Podawaj gołąbki z sosem z bulionu i ewentualnie polewając je kwaśną śmietaną. Można również podać je z ziemniakami lub chlebem.
Smacznego!