Przepis na bezy mała cukierenka 📖
Przepis na bezy mała cukierenka:Składniki:
- 4 duże białka
- 200g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłoż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
2. W dużej misce umieść białka i szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę używając miksera na średnich obrotach.
3. Dodaj stopniowo cukier, ubijając na najwyższych obrotach. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj ocet winny oraz ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
4. Przełóż bezy do rękawa cukierniczego z dużą, gwiazdkową końcówką. Wyciskaj małe bezy o średnicy około 3-4 cm na przygotowaną blachę, zostawiając trochę miejsca między nimi.
5. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy zewnętrzna część będzie sucha i chrupiąca. Ważne jest, aby być ostrożnym i unikać otwierania piekarnika podczas pieczenia, aby uniknąć spadku temperatury.
6. Po upływie czasu pieczenia, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku, aby wystygły w zamkniętym piekarniku. Możesz je również zostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia.
7. Gdy bezy zostaną dokładnie ostudzone, można je przechowywać w szczelnym pojemniku, by zachować ich chrupkość.
Smacznego!