Przepis na sernik mała cukierenka 📖
Składniki:- 300g ciastek Petit Beurre
- 150g masła (roztopionego)
- 500g miękkiego białego sera
- 250g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozgnieć ciastka Petit Beurre na drobne kawałki. Wymieszaj je z roztopionym masłem, a następnie wyłóż na dno formy do pieczenia (o średnicy około 24 cm). Wyrównaj powierzchnię i włóż do lodówki na 20 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie serowe. W misce umieść biały ser, twaróg, cukier, jajka, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
3. Wyjmij formę z ciasteczkowym spodem z lodówki i wylej na niego przygotowane nadzienie serowe.
4. Piecz sernik w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 60 minut. Upewnij się, że środek sernika jest dobrze ścięty i delikatnie zarumieniony.
5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim na kolejne 30 minut.
6. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i ostudź go do temperatury pokojowej.
7. Gotowy sernik schładzaj przez co najmniej 4 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
8. Przed podaniem dekoruj sernik według własnego uznania, na przykład polewą czekoladową, owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!