Przepis na bezy z bitą śmietaną i truskawkami 📖
Składniki:- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże truskawki
Przygotowanie:
1. W misce ubij białka do sztywnego piany.
2. Stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie mieszając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
3. Wlej sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
4. Przesyp masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe beziki.
5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecz beziki przez około 1 godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, pozostaw drzwi lekko uchylone i pozostaw beziki w nagrzanym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
6. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
7. Gdy beziki będą już całkowicie zimne, delikatnie wyjmij je z blaszki.
8. Na każdej bezie nałóż bitą śmietanę, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
9. Bezy z bitą śmietaną i truskawkami możesz podawać od razu.
Smacznego!