Przepis na bezy z wiórkami kokosowymi 📖
Składniki:- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 50g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. W misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
2. Stopniowo dodawaj cukier, nadal ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
3. Dodaj sok i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszaj trzepaczką.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formuj małe placuszki bezy za pomocą łyżki lub ręką.
5. Posyp wiórkami kokosowymi każdą bezę.
6. Umieść blachę w nagrzanym do 120°C piekarniku i piecz przez około 60-70 minut, aż bezy będą chrupiące i delikatnie zrumienione.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w zamkniętym piekarniku, aż całkowicie ostygną.
8. Ostrożnie odłącz bezy od papieru do pieczenia i podawaj. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!