Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piekarniku 📖
Składniki:- 1 kg białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
4. W misce wymieszaj podsmażoną cebulę i czosnek z solą, pieprzem i słodką papryką.
5. Kiełbasę ponacinaj nożem na kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie pękała.
6. Wrzuć kiełbasę do miski z przygotowanym wcześniej sosem z cebulą i czosnkiem, dokładnie obtaczając ją w mieszance.
7. Przenieś przygotowane kiełbasy do naczynia żaroodpornego.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż kiełbasa będzie dobrze przypieczona i chrupiąca na zewnątrz.
9. Podawaj gorącą kiełbasę np. razem ze świeżym pieczywem lub musztardą.
Smacznego!