Przepis na białą kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim 📖
Składniki:- 1 kg wieprzowiny (połowa łopatki i połowa boczku)
- 3 ząbki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- skrętka do białej kiełbasy
- skrętka do próbki
- woda do gotowania
Przygotowanie:
1. Mięso dobrze oczyścić z błon i ścięgien, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać.
3. Mięso, czosnek, sól, pieprz, majeranek, kminek i kolendrę umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
4. Całą masę mięsną przełożyć do maszynki do mielenia mięsa.
5. Mięso mielić dwukrotnie, używając różnych sit.
6. Gotową masę mięsną zalać zimną wodą (w proporcji 1:3) i dokładnie zamieszać.
7. Masę przełożyć do skrętki do białej kiełbasy, wypychając ją równomiernie.
8. Znów dokładnie związać skrętkę.
9. Kiełbasę umieścić w garnku z wrzącą wodą i gotować przez około 1,5 godziny.
10. Po ugotowaniu wyjąć kiełbasę z wody i ostudzić.
11. Gotową białą kiełbasę podać pokrojoną na plastry.
Smacznego!