Przepis na białe szparagi pieczone 📖

Przepis na białe szparagi pieczone:

Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki lub estragon) do posypania

Instrukcje:
1. Przygotuj szparagi, odcinając ich twarde końce. Jeśli są one bardzo drewniane, możesz je również łuskać, używając nożyczek.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

3. Na dużej blasze do pieczenia ułóż szparagi i skrop je oliwą z oliwek. Delikatnie potrzyj oliwę, aby równomiernie przykryła szparagi.

4. Posól i popieprz szparagi do smaku.

5. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, lub do momentu, aż szparagi staną się miękkie i lekko zrumienione.

6. Przed podaniem posyp szparagi świeżymi ziołami, takimi jak posiekana natka pietruszki lub estragon.

7. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi biale
białe szparagi z grilla
białe szparagi z masłem
szparagi białe zapiekane
białe szparagi z boczkiem