Przepis na bigos angielski 📖
Bigos to tradycyjne polskie danie, dlatego podanie przepisu na "bigos angielski" może być trudne. Niemniej jednak, mogę podać przepis na tradycyjny bigos polski:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g kapusty białej
- 300 g konserwowanych grzybów
- 300 g kiełbasy wieprzowej
- 300 g kiełbasy wołowej
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka suszonej lub świeżej majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj przez około 15 minut, następnie odcedź i poszatkuj.
2. Kapustę białą poszatkuj, zalej wodą i gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź.
3. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a kiełbasę, boczek, cebulę i marchewkę pokrój w kostkę.
4. Podsmaż cebulę i boczek na patelni, a następnie dodaj kiełbasę, marchewkę i grzyby. Smaż przez kilka minut, aż składniki zmiękną.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj wszystko razem.
6. W dużym garnku połącz kapustę kiszoną, kapustę białą i mieszankę z patelni. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
7. Spróbuj bigosu i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
8. Podawaj gorący, tradycyjnie z kawałkiem chleba. Smacznego!
Mam nadzieję, że ten przepis Ci się spodoba!