Przepis na bigos gotowany kilka dni 📖

Przepis na tradycyjny bigos gotowany kilka dni:

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej żurawiny
- 500 g kiszonej kapusty czerwonej
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 500 g kiełbasy surowej
- 500 g mięsa wieprzowego (np. żeberka, karkówka)
- 500 g mięsa wołowego (np. polędwica, szponder)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany (do zagęszczenia)

Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.

2. Dodaj pokrojone mięso wieprzowe i wołowe, smaż aż lekko się zarumieni.

3. Połącz kiszoną kapustę, kiszoną żurawinę i kiszoną kapustę czerwoną w jednym naczyniu, dokładnie odcisnij z nadmiaru wody i dodaj do garnka z mięsem.

4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.

5. Całość zalej wodą tak, aby składniki były przykryte.

6. Duś na niewielkim ogniu przez około 4 godziny, często mieszając.

7. Po 4 godzinach gotowania dodaj pokrojone kiełbasy i duś przez kolejne 2 godziny.

8. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, w osobnym naczyniu rozrob mąkę ze śmietaną, dodaj do bigosu i gotuj jeszcze przez 30 minut.

9. Spróbuj i dopraw bigos do smaku.

10. Podawaj gorący, najlepiej przygotowany dzień wcześniej lub dziennie.

11. Smacznego!

Podobne przepisy

obiad na kilka dni
pomysł na szybki obiad na kilka dni
schab gotowany
pasztet gotowany
gotowany rosół