Przepis na bigos gotowany kilka dni 📖
Przepis na tradycyjny bigos gotowany kilka dni:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej żurawiny
- 500 g kiszonej kapusty czerwonej
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 500 g kiełbasy surowej
- 500 g mięsa wieprzowego (np. żeberka, karkówka)
- 500 g mięsa wołowego (np. polędwica, szponder)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany (do zagęszczenia)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
2. Dodaj pokrojone mięso wieprzowe i wołowe, smaż aż lekko się zarumieni.
3. Połącz kiszoną kapustę, kiszoną żurawinę i kiszoną kapustę czerwoną w jednym naczyniu, dokładnie odcisnij z nadmiaru wody i dodaj do garnka z mięsem.
4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
5. Całość zalej wodą tak, aby składniki były przykryte.
6. Duś na niewielkim ogniu przez około 4 godziny, często mieszając.
7. Po 4 godzinach gotowania dodaj pokrojone kiełbasy i duś przez kolejne 2 godziny.
8. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, w osobnym naczyniu rozrob mąkę ze śmietaną, dodaj do bigosu i gotuj jeszcze przez 30 minut.
9. Spróbuj i dopraw bigos do smaku.
10. Podawaj gorący, najlepiej przygotowany dzień wcześniej lub dziennie.
11. Smacznego!