Przepis na schab gotowany 📖

Przepis na schab gotowany:

Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- kilka listków świeżego lub suszonego tymianku
- woda

Sposób przygotowania:
1. Schab umyć i pokroić na kawałki o grubości około 3-4 cm.
2. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na plasterki. Por dokładnie oczyścić i pokroić w krążki.
3. Do dużego garnka wlać wodę tak, aby pokryła schab. Dodać do niej pokrojone warzywa, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Na mocnym ogniu doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować schab przez około 60-70 minut. W trakcie gotowania regularnie usuwać powstającą pianę.
5. Po upływie czasu sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Jeśli schab jest już gotowy, można zdjąć garnuszek z ognia.
6. Schab podawać na gorąco, możesz go ozdobić pokrojonymi warzywami oraz świeżym ziołem.

Smacznego!

Podobne przepisy

schab
schab burger
schab na imprezę
kolacje schab
schab w majonezie