Przepis na bigos joli 📖

Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 500g boczków wędzonych
- 500g kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:
1. Krajalnicą pokrój świeżą kapustę na cienkie paski.
2. Kiszoną kapustę opłucz kilkukrotnie.
3. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej kiszoną kapustę. Gotuj przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
4. Odsącz kapustę i odstaw na bok.
5. Marchewki i cebule obrusz i pokrój w kostkę.
6. Boczki i kiełbasę pokrój na plastry.
7. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim boczki, kiełbasę, cebulę i marchewkę aż będą miały rumiany kolor.
8. Do garnka z kapustą dodaj podsmażone składniki z patelni.
9. Dodaj do bigosu liście laurowe, jałowiec, sól, pieprz i paprykę słodką. Wszystko dokładnie wymieszaj.
10. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż smaki się połączą i bigos nabierze pełni smaku.
11. Przed podaniem bigos możesz lekko podsmażyć na patelni, aby jeszcze bardziej wzmocnić smaki.

Bigos Joli jest gotowy do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

wz joli
oponki joli
pączki joli
rafaello joli
szarlotka joli