Przepis na bigos księga 4 pan tadeusz 📖

Przepis na bigos - księga 4 Pan Tadeusz:

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej głowy kapusty
- 500 g kiszonej kiszonej kapusty
- 1 kg świeżych kapust z białej kapusty
- 500 g kiełbasy wieprzowej
- 500 g kiełbasy wołowej
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 4 marchewki
- 2 pory
- 4 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki masła
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie posiekaj ją.
2. Świeżą kapustę drobno poszatkuj.
3. Grzyby zalej wodą i pozostaw na kilka godzin, aż napęcznieją. Następnie pokrój je w paski.
4. Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek.
5. Dodaj do smażonej cebuli kiszoną kapustę oraz suszone grzyby. Całość smaż przez kilka minut.
6. Na osobnej patelni podsmaż kiełbasę, boczek oraz pokrojone w plastry marchewki.
7. Dodaj podsmażone składniki do kapusty wraz z kuminem, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielonymi angielskimi oraz solą do smaku.
8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj do stupy także kiszoną głowę kapusty.
9. Gotuj bigos na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
10. Bigos najlepiej smakuje podawany na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos pan tadeusz
bigos staropolski pan tadeusz
bigos pan tadeusz cytat
rosół pan tadeusz
bigos fit