Przepis na bigos staropolski pan tadeusz 📖

Bigos staropolski, znany również jako Bigos jak w Panu Tadeuszu, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis na przygotowanie tego smacznego dania:

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g świeżej kapusty
- 400 g kiszonej wędzonej kiełbasy
- 400 g kiszonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 4 ziele angielskie
- 4 ziarna ziela pieprzowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 100 ml czerwonego wina

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną i świeżą dokładnie umyj. Świeżą kapustę poszatkuj na cienkie paski.
2. Kiełbasę i boczek pokrój na plasterki.
3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek również obierz i drobno posiekaj.
4. Śliwki sparz w gorącej wodzie, a następnie pokrój na małe kawałki.
5. Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na około 20 minut. Następnie odcień, pokrój na mniejsze kawałki.
6. W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 3-5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
7. Dodaj kiszoną kapustę, świeżą kapustę i marchewkę. Całość dusz przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
8. Dodaj kiszoną kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i ziele pieprzowe. Mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
9. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i opcjonalnie czerwone wino. Mieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż smaki dobrze się połączą.
10. W razie potrzeby dopraw bigos solą i pieprzem.
11. Podawaj gorący z chlebem lub ziemniakami.

Gotowy bigos staropolski jest najlepszy, jeśli zostanie odstawiony na kilka dni, aby składniki dobrze się przegryzły. Można go również podgrzewać i podawać przez kilka dni, zyskując na smaku. Smacznego!

Podobne przepisy

bigos pan tadeusz
bigos księga 4 pan tadeusz
bigos pan tadeusz cytat
bigos staropolski
bigos staropolski tradycyjny