Przepis na bigos menu dorotki 📖
Bigos menu Dorotki:Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g kiszonej włoszczyzny (np. marchew, seler, pietruszka)
- 500 g kiszonej kiełbasy
- 500 g kiszonej wieprzowiny
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą, odcisnij i pokrój w długie, cienkie paski.
2. Kiełbasę, wieprzowinę i boczek pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
3. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
4. Na dużą patelnię lub w garnku wlej trochę oleju i podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklią.
5. Dodaj kiełbasę, wieprzowinę i boczek, i smaż, aż mięso się zrumieni.
6. Następnie dodaj wszystkie kiszone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz.
7. Całość mieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 2 godziny, aż bigos zgęstnieje i smaki się połączą.
8. W międzyczasie, co jakiś czas mieszaj bigos, aby wszystkie składniki równomiernie się podsmażyły.
9. Gotowy bigos podawaj na gorąco, najlepiej z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!