Przepis na gofry menu dorotki 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Połącz zawartość obu misek, delikatnie mieszając, aby nie powstały grudki. Masa powinna być jednolita i gładka.
4. Rozgrzej gofrownicę i natłuść jej powierzchnię odrobiną oleju.
5. Nakładaj porcje ciasta do gofrownicy, zgodnie z instrukcjami producenta. Piecz gofry przez około 3-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
6. Przełóż upieczone gofry na talerz i podawaj je gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami takimi jak bita śmietana, syrop klonowy, owoce czy posypka cukrowa.
Smacznego!