Przepis na bigos na boże narodzenie 📖
Bigos to tradycyjne polskie danie, które często podaje się na Boże Narodzenie. Oto przepis na smaczny bigos:Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 300g kiszonej grzyby (opcjonalnie)
- 300g kiełbasy wieprzowej
- 300g kiełbasy wieprzowo-wołowej
- 200g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej majeranki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kiszoną kapustę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem na kilka minut. Odcedź.
2. Świeżą kapustę poszatkuj na cienkie paski.
3. Na dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
4. Dodaj pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Smaż, aż mięso się zarumieni.
5. Następnie dodaj marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut.
6. Dodaj kapustę i grzyby. Całość smaż około 10 minut, aż składniki delikatnie zmiękną.
7. Włóż przecier pomidorowy, liść laurowy, kmink i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Podlej bigos niewielką ilością wody i dusz na małym ogniu przez około 2 godziny, cały czas mieszając, aby smaki się połączyły.
9. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do bigosu w ostatnich 30 minut gotowania.
10. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, dlatego jeśli masz czas, odstaw go na noc do lodówki i podgrzej przed podaniem.
Gotowy bigos najlepiej podawać gorący, z dodatkiem chleba lub ziemniaków. Smacznego!