Przepis na pasztet na boże narodzenie 📖

Przepis na tradycyjny pasztet na Boże Narodzenie:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub mielona wołowina)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 100g boczku
- 100g wątróbki drobiowej
- 100ml śmietany
- 1 łyżczka majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, bułkę tartą, jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.

2. Boczek i wątróbkę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż boczek będzie chrupiący, a wątróbka lekko zarumieniona.

3. Dodaj podsmażony boczek i wątróbkę do masy mięsnej. Wlej również śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj.

4. Przełóż masę do formy do pieczenia na pasztet. Wyrównaj wierzch.

5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Sprawdzaj, czy pasztet jest gotowy, wkładając w niego wykałaczkę - jeśli wychodzi sucha, pasztet jest gotowy.

6. Po upieczeniu, wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie wyjmij z formy i kroję na plastry.

7. Podawaj na zimno lub lekko podgrzewaj przed podaniem. Pasztet świetnie smakuje z chrzanem oraz świeżym pieczywem.

Smacznego i wesołych Świąt!

Podobne przepisy

bigos na boże narodzenie
ryby boze narodzenie
ciasteczka boże narodzenie
ciasta na boze narodzenie
rybboże narodzenie