Przepis na botwinę olga smile 📖
Botwina Olga Smile to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tradycyjnego polskiego dania. Oto przepis:Składniki:
- 1 kg botwiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- koper do posypania
Instrukcje:
1. Botwinę dokładnie umyj, odetnij liście i użyj tylko korzenia. Pokrój go na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj pokrojone kawałki botwiny do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Wlej do garnka wywar warzywny lub bulion. Jeśli nie masz gotowego, możesz użyć wody i dodać kostkę bulionową.
6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż botwina zmięknie.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem według smaku.
8. Jeśli chcesz, aby botwina była bardziej kremowa, dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj.
9. Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekanym koprem.
Smacznego!