Przepis na bigos staropolski tradycyjny 📖

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg surowej kapusty
- 400 g wędzonej kiełbasy
- 400 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej ziół prowansalskich
- sól do smaku
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody

Sposób przygotowania:
1. Kiszoną kapustę należy dobrze odcisnąć z zalewy i poszatkować na drobne kawałki.
2. Surową kapustę również należy poszatkować na drobne kawałki.
3. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki.
4. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
5. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać boczek, aż puści tłuszcz i zacząć się rumienić.
6. Dodać kiełbasę i smażyć razem z boczkiem, aż nabiorą złocistego koloru.
7. Następnie dodać cebulę i marchewkę, smażyć aż będą miękkie.
8. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, majeranek i zioła prowansalskie.
9. Wymieszać wszystko razem.
10. Dodać kiszoną i surową kapustę, dokładnie wymieszać.
11. Zalać bigos bulionem drobiowym lub wodą.
12. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić bigos przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
13. Doprawić bigos solą do smaku.
14. Podawać gorący, najlepiej razem z kawałkiem chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos staropolski
oryginalny bigos staropolski
bigos staropolski pan tadeusz
bigos staropolski z winem
bigos staropolski z kiszonej kapusty