Przepis na bimber z cukru 📖
Przepis na bimber z cukru:Składniki:
- 1 kg cukru
- 10 litrów wody
- 100 gram drożdży
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu zagotuj 5 litrów wody. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
2. W drugim naczyniu rozpuszcz drożdże w pozostałej wodzie.
3. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż mieszanka ostygnie do temperatury pokojowej.
4. Po ostudzeniu, połącz zawartość rondla z rozpuszczonymi drożdżami.
5. Przelej całą mieszankę do dużego pojemnika fermentacyjnego.
6. Starannie zamknij pojemnik, zapewniając szczelność.
7. Pozostaw bimber w temperaturze pokojowej na około 10-14 dni, aby proces fermentacji mógł się odbyć.
8. Po upływie tego czasu przecedź bimber przez filtr lub gęste płótno, aby oddzielić nieczystości.
9. Teraz można butelkować bimber w szczelne butelki lub słoiki i pozostawić w ciemnym miejscu na około miesiąc, aby dojrzewał.
Pamiętaj, że bimber jest alkoholowym wyrobem domowym i spożywanie go powinno odbywać się z umiarem.