Przepis na biszkopt bez cukru 📖
Oto przepis na biszkopt bez cukru:Składniki:
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, i przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem i oprószając mąką.
2. Oddziel białka od żółtek jajek.
3. W osobnej misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
4. Do żółtek dodaj miód i ekstrakt waniliowy, i ubij razem, aż masa stanie się lekka i puszysta.
5. Następnie powoli dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając składniki, aby uzyskać gładkie ciasto.
6. Dodaj ubitą pianę z białek do masy żółtkowej, i delikatnie wymieszaj wszystko za pomocą łopatki, wykonując ruchy od dołu do góry.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
8. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy będzie złoty i sprężysty.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
10. Następnie przekładaj biszkopt na kratkę i całkowicie go ostudź.
Twój biszkopt bez cukru jest gotowy do podania. Możesz go używać jako podstawę do różnych deserów lub samodzielnie jako lekki i delikatny w smaku wypiek. Smacznego!