Przepis na szarlotkę z gotowanych jabłek 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg gotowanych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem.
3. Dodaj jajka do masy masłowej i całość dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki i proszku do masła. Wyrób ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
6. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki o średnicy około 25 cm, tak by wyłożyć również brzegi.
7. Na spód ciasta wyłóż gotowane jabłka, posypane cukrem i cynamonem.
8. Pozostałą mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch jabłek.
9. Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po wystudzeniu szarlotkę możesz podać posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!