Przepis na biszkopt bez rozdzielania jajek 📖
Oto przepis na biszkopt bez rozdzielania jajek:Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
1. W misce umieść jajka i szczyptę soli. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, aż masa stanie się puszysta i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
2. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając całość przez kolejne 5 minut, aż masa będzie gęsta i puszysta.
3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj je ruchami łopatki, aby składniki się połączyły.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii i mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
5. Wyłóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz biszkopt przez około 30-35 minut, aż stanie się złocisty i sprężysty.
7. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw go do ostygnięcia.
8. Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako bazę do tortu, przekładając go ulubionymi kremami, owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!