Przepis na biszkopt do tortu na duza blache 📖
Przepis na biszkopt na dużą blachę:Składniki:
- 10 jajek
- 250g cukru
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj dużą blachę o wymiarach około 30x40 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. W osobnej miski ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. W drugiej misce ubij żółtka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii, aż masa będzie puszysta i jasna.
4. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia do miski z żółtkami. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką.
5. Następnie dodaj ubite białka do miski z resztą składników. Delikatnie wymieszaj je za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy z dołu do góry, aż masa będzie jednolita.
6. Przelej ciasto na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
7. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz biszkopt przez około 25-30 minut, lub do momentu gdy biszkopt nabierze złotego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
8. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw biszkopt do ostygnięcia.
9. Gotowy biszkopt przekrój na połowę wzdłuż i użyj go do przygotowania tortu według własnego pomysłu.
Gotowy biszkopt jest idealny do przygotowania różnych smakowitych tortów. Możesz go przekładać ulubionym kremem, dodać owoce lub inne dodatki, aby stworzyć własne, wyjątkowe wariacje. Smacznego!